Simple Doughnut


; ok entry harini,sha na tulis resipe doughnut,hehe nah ini resipe sha,selamat mencuba;
Bahan-Bahan-
Tepung Roti -300 G
Tepung Kek - 200 G
Gula-50 G
Shortening -60 G
Telur -45 G
Tepung Susu -15 G
Yis -9 G
Baking Powder -1G
Bread Improver -5G
Potato Flakes -50G
Vanilla Esen-5G
Colour Kuning -1G
Air -270G

Cara cara Membuatnya;
1.Masukkan tepung roti,tepung kek,gula,tepung susu,yis,baking powder,bread improver,potato flakes, campurkan semua skli dlm mixer ,mix selama 3 minit.
2.Masukkan telur,colour kuning dan esen vanilla,mix kan 3 bahan td sebentar.
3.Masukkan air dan mix sampai jadi doh
4.Last masukkan shortening dan mix sampai doh develop cantik dan licin,buat membrane test,rehatkan doh 45 minit.Canaikan doh dgn menggunakan dough sheeter dn cetak doghnut ,proof sampai kembang dan goreng dalm minyak,suhu antara 165 celcius.

p/s: hee ni bahan sha buat doughnut masa last final exam,masa sha buat doughnut ni smua peralatan ad,so kadg sape bca,diorg xtaw ape dough sheeter tuh,mebrne test tu ap,msti korang pening kan,ect sbb kat kitchen sha ad smua prltan,dough sheeter mksudnya na leperkan doh tu bg sma rata spya nati na cetak doughnut seng,kalu kt rumah tade dough sheeter,korg gunakan leper yg macm kayu besbol tu kn,tah ape namenye pon sha xtahu,membrane test tu pula,mcm kite na tgok doughnut tu jd ke x. hee sush na terangkan,cube try tnye mak korg,mak korg taw kot,tp kalu buat kt umah,diorg xuji mmbrane test pon,diorg terus goreng je kan,berdsarkan resipe sha di ats ni,rspi ni sbji mcm buat kat kdai2 roti,hee, Selamat Mencuba



Watashi wa yomi itadaki, arigat┼Źgozaimashita toyuu shitai